Luftoni për ata që nuk munden

Anisa Palevic

                     art by Sol Skelton

               art by Rebecca Lopez

Mami im e kishte jetën të përcaktuar ditën kur ajo lindi. E dyta që mjeku njoftoi se "ashtë një vajzë!" në spitalin e vogël jugosllav, u vendos rrjedha kryesore e jetës së saj.

Ajo do të rritet, ligjëron vazhdimisht se si të jetë një "vajzë e mirë": të mos i veshësh kurrë flokët, të mos flasësh kurrë me një djalë që nuk je i lidhur, të marshosh drejt në shtëpi pas shkollës. Nëse ajo do të akuzohej për ndonjë gjë, do të kishte ndëshkim pa i kërkuar asaj që të shpjegonte. Ajo do të akuzohej një ditë për prerje të shkollës dhe rrahje para se të shpjegonte që klasa mbaroi herët për shkak të urgjencës familjare të mësuesit. Ajo do të ishte një edukatore që në moshë të re, duke kujdesur për kushërinjtë e vegjël ndërsa të tjerët dilnin për të luajtur. Asnjëherë nuk do t'i jepej koha dhe as burimet për të shkëlqyer në klasë, duke kaluar mezi.

Por ajo e gjeti jetën e saj në këngë. Në klasën e muzikës, ajo ishte në krye të kursit dhe madje drejtoi kur ata do të mbanin koncerte shkollore. Njerëzit po e komplimentonin për një herë. Edhe mësuesi i saj tha që ajo mund të bëhej këngëtare. Më në fund, ajo nuk ishte askush; ajo ishte një këngëtare e talentuar e lulëzon. Ajo ëndërronte ditën që mund të udhëtonte nëpër Jugosllavi dhe madje edhe në botë me këngën e saj.

Kur nëna ime mbaroi klasën e 8-të, ajo vendosi t'i tregonte nënës së saj për ëndrrat e saj. Ajo u lut të Premten më parë në Xhami (xhami) që gjyshja ime të pranonte aspiratat e saj. Por nëna e saj vuri një maskë zemërimi dhe i tha që ta harronte atë ëndërr budallaqe. Ajo nuk ishte e çmendur, vetëm kishte frikë nga ajo që mund të çonte të jesh këngëtare. Jo vetëm që vendi i tyre po copëtohej në qepje, por ajo kishte frikë nga paqëndrueshmëria dhe stigmatizmi shoqëror që një këngëtare do të sillte në qytetin e tyre rural. Por gjithçka që mamaja ime pa ishte që ëndrrat e saj ishin shtypur nga nëna e saj. Ajo u hodh përsëri në jetën e përcaktuar prej saj që nga lindja.

Ajo nuk do të ndiqte shkollën e mesme. Çdo protestë kundër këtij vendimi u prit me armiqësi ose dhunë. Në stinët e ngrohta, ajo ishte e nevojshme në shtëpi për të bërë punë shtëpie dhe gatim në mënyrë që prindërit e saj të kalonin kohën e tyre në bujqësi dhe në muajt e ftohtë, ajo kishte nevojë për të ndihmuar gjyshen e saj dhe për të mbajtur shoqërinë e saj. Përveç shoqërisë së gjyshes, ajo ishte kryesisht vetëm. Vëllai dhe motra e saj shkuan të dy në shkollë dhe ata zakonisht nuk kishin kohë të mjaftueshme që ajo të vizitonte kushërinjtë, e lëre më miqtë.

Nuk ishte e pazakontë që një vajzë të bënte një martesë të rregulluar në një moshë shumë të re; në fakt, nëse një grua nuk ishte e martuar deri në moshën 25 vjeç, ishte tepër vonë për të. Për një kohë, nëna ime dhe prindërit e saj kishin refuzuar kërkesat për martesë të saj sepse ajo ishte akoma shumë e re dhe ata nuk e ndienin nevojën për tu martuar me të. Lufta filloi dhe papritmas shumica e njerëzve të kualifikuar ishin tërhequr për të luftuar. Familja e saj jo vetëm që duhej të shqetësohej për pasigurinë ushqimore, por edhe për kërcënimin e vërtetë të bombardimeve.

Por më pas një mblesëri sugjeroi idenë që ajo të martohej me Safet Palevic, i cili ishte arratisur nga Jugosllavia menjëherë kur filloi Lufta e Bosnjës dhe tani jetonte në Amerikë. Ai ishte nga një familje e pasur (që do të thotë se kishin një makinë gjermane) që kërkonin ta martonin me një "vajzë të mirë shqiptare" në vend të atyre "amerikanëve me sjellje të keqe". Jeta e saj e paracaktuar kishte mbaruar dhe tani ajo po drejtonte fatin e saj.

Në një farë mënyre, ishte tronditëse, madje e tmerrshme. Rrokaqiejt e gjatë të Manhatanit ishin frikësues në krahasim me shtëpitë e vogla me tulla që ajo njihte. Papritmas ajo nuk u rrethua nga banorë të qytetit që e kanë njohur familjen e saj për breza të tërë, por përkundrazi nga njerëz të panjohur plotësisht që nuk flisnin as gjuhën e saj. Ajo u përpoq të mësonte anglisht dhe u quajt "vajzë ruse" nga bashkëpunëtorët të cilët nuk u interesuan të mësonin se nga ishte në të vërtetë. Ajo nuk njihte një person të vetëm dhe thirrjet në shtëpi mund t’i vinin një dollar në minutë. Ajo as nuk e dinte nëse shumë më pak kur do të ishte në gjendje ta shihte. Por kishte diçka të lirë për mënyrën se si askush nuk e njihte. Ajo mund të bëhet personi i saj, jo i modeluar nga ato që njerëzit tashmë dinin për të ose familjen e saj. Ishte një vend krejt i ri që ende nuk e kishte takuar, kështu që ajo ishte në gjendje t'u tregonte të gjithëve atë që mendonte se ishte vetë.

Pas dy përpjekjesh për të ardhur në Amerikë, ajo gjeti rastin. Ajo punoi një punë aktuale paguese për herë të parë ndonjëherë, dhe në vend që t'ia jepnin të gjitha burrit të saj, siç ishte zakon në Jugosllavi, ata morën vendimet financiare së bashku, dhe ajo kishte kursimet e saj për të bërë gjithçka që dëshironte me të.

 

Ishte gjithashtu në Amerikë që ajo gjeti që ju duhej të dilnit për veten tuaj, se nuk është në rregull të kalohet. Ajo kishte zërin e saj dhe mendimet e saj.

Akoma, ajo nuk ishte e lirë nga gjykimi i pafund që mori si grua, por tani ajo u prit me pritje të ndryshme. Tani ajo u gjykua për arsimimin e saj të kufizuar, figurën e saj, theksin e saj, punën e saj si pastruese dhe shumë gjëra që e bënin kokën të vërtitej. Kur të më kishte, do të gjykohej për mënyrën se si zgjodhi të më rritë. Kur ajo e la punën për të qenë nënë me kohë të plotë pasi lindi vëllai im, ajo u gjykua. Kur ajo filloi të punonte përsëri për të ndihmuar krijimin e një fondi kolegji për vëllanë tim dhe mua, ajo u gjykua. Babai im do të përjetonte vetëm një përqind të këtij gjykimi, sepse ai është një burrë.

Kurrë nuk e kuptova duke theksuar se sa e rëndësishme është të ngrihesh për një kauzë në të cilën beson dhe të lartësosh të tjerët kur isha i vogël. Por tani e di se po vinte nga një vend ku ajo dëshironte që dikush të ngrihej për të dhe ta ngrinte atë lart. Ajo donte që unë të ndihmoja luftën që asnjë vajzë të mos rritet në të njëjtën mënyrë si ajo, dhe që gratë e ardhshme të mos u duhej të përballeshin me gjykimin kthyes të çdo veprimi që ata bënin.

Në Amerikë, kemi një kohë për të kaluar para se të kemi barazinë e vërtetë midis gjinive, dhe jashtë vendit ka një distancë edhe më tej që çdo person në të gjithë botën duhet të luftojë për ta zvogëluar. Duke jetuar në një vend të botës së parë, ne kemi lehtësinë për të luftuar dhe për të qëndruar në këmbë për veten tonë, por gratë gjetkë nuk e kanë atë privilegj, kështu që ne duhet të luftojë për ta. Asnjë vajzë nuk duhet të ketë atë jetë të paracaktuar.